[Boek]

De Geboorte van de Militaire Muziek in het Koninkrijk der Nederlanden

(Francis Pieters)

De Geboorte van de Militaire Muziek in het Koninkrijk der Nederlanden

Focus op de Zuidelijke Provincies (het latere België)

Tekst van de masterclass gegeven tijdens de Nacht van de Militaire Muziek in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg op 16 maart 2019

A4-formaat – 46 pagina’s

> Download dit boek in PDF


[Boek]

The Royal Symphonic Band of the Belgian Guides
A legendary wind band

(Francis Pieters)

The Royal Symphonic Band of the Belgian Guides - A legendary wind band - Francis Pieters

The Royal Symphonic Band of the Belgian Guides – A legendary wind band is een in het ENGELS geschreven veelomvattend boek van 532 pagina’s, rijkelijk geïllustreerd met 404 foto’s en 272 afbeeldingen van geluidsdragers, geschreven door Francis Pieters, een internationaal erkende blaasmuziek historicus.

Het boek schetst niet alleen de volledige geschiedenis van het oudste beroepsorkest van België maar ook de impact van dit militair harmonieorkest op de muzikale geschiedenis van België. Zo blijkt de rol van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen al heel lang van vitaal belang bij het aansporen van talrijke Belgische componisten om originele muziek voor harmonieorkest te schrijven. Hieruit volgt een belangrijke voorbeeldfunctie voor de talloze amateur blaasorkesten in België en omringende landen en wordt een waardevolle brug tussen Defensie en de burgerbevolking geslagen. Bovendien heeft de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen altijd een leuke loopbaan aan talloze heel getalenteerde muzikanten geboden.

Meer dan 185 jaar militaire muziekgeschiedenis van uitzonderlijk niveau. Dit omschrijft zowat de inhoud van dit boek dat de geschiedenis van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen sinds haar ontstaan in 1832 onder Leopold I tot op heden weergeeft.

In de loop van zijn lange geschiedenis is de buitengewone kwaliteit van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen door talrijke grote componisten, gaande van Hector Berlioz via Igor Strawinsky tot Karel Husa, geprezen geworden. Het orkest wordt nog steeds tot de allerbeste harmonieorkesten ter wereld beschouwd.

In dit standaardwerk zijn er ook hoofdstukken gewijd aan de opeenvolgende kapelmeesters en onderkapelmeesters, aan de geschiedenis van het Trompetterkorps, aan de talrijke bekende gastsolisten, aan de vele uitmuntende solisten van het orkest, aan de diverse ensembles binnen de muziekkapel, aan de geschiedenis van het uitgebreide waardevolle repertoire en tenslotte aan de unieke discografie.

De auteur heeft alle facetten van het orkest sinds 1832 grondig bestudeerd en wil met dit boek dit waardevol element van het Belgisch cultureel patrimonium op internationaal niveau bekend maken aan allen die belangstelling hebben voor de geschiedenis van de Belgische muziek en de blaasmuziek in het bijzonder. Vandaar de keuze voor de Engelse taal.

Francis Pieters publiceerde met dit werk zijn tiende boek over blaasmuziek en is bekend in de blaas-muziekwereld omwille van zijn honderden artikels, zijn bijdragen tot diverse encyclopedieën en radio-programma’s, de redactie van tientallen CD booklets en talloze lezingen in binnen- en buitenland.

Deze luxe-uitgave is door de VZW De Vrienden van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen uitgegeven. De verkoopprijs bedraagt 35 € plus verpakkingskosten (2 €).

> Dit boek bestellen


[Boek]

De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen
Honderd jaar geluidsdragers

(Francis Pieters)

Inhoud:
De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen : Honderd jaar geluidsdragers - Francis Pieters

 1. Historiek van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen
 2. De Kapelmeesters
 3. De Onderkapelmeesters
 4. Het Trompetterkorps
 5. Het Symfonisch Orkest, Het Kamermuziekensemble en het Jazzensemble
 6. Solisten, Gastsolisten en Dirigenten
 7. Het Repertoire
 8. De Uniformen
 9. De VZW “Vrienden van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen”
 10. Korte Geschiedenis van de Grammofoonplaat
 11. De Discografie
 12. Radio-opnames en concerten

Formaat A4 – 300 bladzijden – 180 foto’s

> Dit boek bestellen


[Tijdschrift]

Concerto

Revue trimestrielle Concerto
Driemaandelijks