Van particuliere Muziekkapel van de Koning
tot Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen

De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen bestaat uit een groot harmonieorkest van 74 streng geselecteerde musici, allen afgestudeerd aan één van de Koninklijke Conservatoria van het land, en een trompetterkorps van 12 trompetters.

Sinds haar ontstaan in 1832 heeft deze Muziekkapel door haar uitzonderlijke kwaliteiten zowel specialisten, onder wie talloze grote componisten – gaande van Berlioz tot Strawinski –, als het grote publiek in binnen- en buitenland weten te boeien. Dit eliteharmonieorkest heeft zich altijd in de eerste plaats geroepen gevoeld om door concertreizen, radio-uitzendingen en plaatopnames muziek van eigen bodem te propageren. Geregeld verkiezen ook grote buitenlandse componisten, zoals Roger Boutry, Derek Bourgeois en Oscar Navarro, evenals Belgische componisten zoals Frederic Devreese, François Glorieux en Robert Groslot, hun werken door het Groot Harmonieorkest van de Gidsen te laten creëren of op compact disc te laten opnemen.

De geschiedenis van dit prestigieuze orkest gaat terug tot in 1832 toen Koning Leopold I de opdracht gaf aan Jean-Valentin Bender om een muziekkapel op te richten die verbonden zou zijn aan de Koninklijke Wacht. Een reeks illustere dirigenten zorgden ervoor dat de kwaliteit van deze muziekkapel steeds op een uniek peil bleef en tot de beste ter wereld gerekend werd. Succesrijke concerttournees in Canada, Hongarije, Spanje, Thailand, Turkije en de USA evenals talrijke optredens in o.m. Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Luxemburg, Nederland en Oostenrijk hebben het indrukwekkende palmares van België’s meest vooraanstaande militaire kapel verrijkt. Hoogtepunten zijn uitnodigingen in Quebec (Canada), Washington (Verenigde Staten), Kerkrade (Nederland), Kreta (Griekenland), Neu-Ulm (Duitsland), Innsbruck (Oostenrijk), Oslo (Noorwegen) en Avenches (Zwitserland).

In november 2007 verleent de “Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique” de Prijs van de klas voor Kunsten en Letteren aan de Muziekkapel van de Gidsen.

Sinds maart 2008 is Yves Segers kapelmeester van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Hij zet de traditie van zijn illustere voorgangers met brio verder. Getuige hiervan zijn diverse spraakmakende CD opnames en meerdere prestigieuze concerten in binnen- en buitenland met vooraanstaande solisten. In augustus 2011 viel het orkest de eer te beurt om in het Paleis van het Kremlin in Moskou op te treden. Op 8 juni 2012, in het kader van de 75ste verjaardag van het Nationaal Orkest van België, voerde de Muziekkapel van de Gidsen samen met het Nationaal Orkest van België de “Grande Symphonie Funèbre et Triomphale” van Hector Berlioz uit. In september 2013 had het orkest het voorrecht om het eerste concert bijgewoond door Hunne Majesteiten Koning Filip en Koningin Mathilde, te spelen in de Onze-Lieve-Vrouw Ter Kamerenkerk. In november 2018 had de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen de eer een prestigieus concert in het Koninklijk Paleis te Brussel te verzorgen ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog, in aanwezigheid van de Koninklijke Familie. Het concert werd uitgezonden op radio en televisie. In 2022 voerde de Muziekkapel met groot succes de volledige “Carmina Burana” van Karl Orff uit met koren en solisten in het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) ter gelegenheid van het International Congress on Military Medicine.

Francis Pieters

Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen (© Adj Kristof Moens)