Yves Segers

Yves Segers (© Daniel Orban)

Yves Segers (Temse 1978) studeerde gedurende tien jaar aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en behaalde maar liefst vier diploma’s, waaronder drie master diploma’s voor dwarsfluit, harmonieorkest-directie en symfonische orkestdirectie bij respectievelijk Carlos Bruneel, Norbert Nozy en Silveer Van den Broeck. Tijdens deze studies, volgde hij ook master classes bij o.a. Emmanuel Pahud en Patrick Gallois. Yves Segers is laureaat van meerdere wedstrijden. Vanaf zijn 17de maakt Yves deel uit van het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen en in 2001 wordt hij na auditie, op 22-jarige leeftijd, aangeworven als fluitist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Ondertussen speelt hij ook regelmatig in bekende ensembles en orkesten en treedt hij op als solist in binnen- en buitenland.

Sinds maart 2008 staat Yves Segers als chef-dirigent aan het hoofd van de gerenommeerde Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, nadat hij als enige met brio voor alle audities en stages slaagde. Hij heeft tal van prachtige concerten en schitterende opnames op zijn palmares, samen met internationaal bekende solisten en artiesten zoals de pianisten Jean-Claude Vanden Eynden, François Glorieux, Liebrecht Vanbeckevoort, Jan Michiels, Daniel Blumenthal en Eliane Rodrigues, de klarinettisten Eddie Daniels, Walter Boeykens, Annelien Van Wauwe, Roeland Hendrikx en Paul Meyer, de violisten Andrey Baranov, Lorenzo Gatto, Sylvia Huang, Tatiana Samouil en Jenny Spanoghe, de cellisten Santiago Cañon-Valencia, Justus Grimm en Stéphanie Huang, de saxofonisten Norbert Nozy, Simon Dirick en het Blindman Kwartet.

Yves dirigeerde al vele orkesten, waaronder het Brussels Philharmonic, het Nationaal Orkest van België, Frascati Symphonic, la Banda Municipal de Bilbao, the Staff Band of the Norwegian Armed Forces, the Choral Arts Society van Washington en het Symfonisch Orkest van de Central Military Band van Rusland met wie hij een concert verzorgde in het Kremlin te Moskou. Onder zijn artistieke leiding zijn tal van nieuwe werken van vooraanstaande Belgische en buitenlandse componisten gecreëerd. Zo o.m. werken van Jacqueline Fontyn, Jan Van Landeghem, Frédéric Devreese, François Glorieux, Johan Hoogewijs, Robert Groslot, Wouter Lenaerts, Peter Swinnen, Maarten De Splenter, Oscar Navarro, Alexandre Kosmicki, Philippe Lamouris, Benoît Chantry en Klaas Coulembier.

Als erkenning voor het voortdurend promoten en uitvoeren van Belgische muziek, ontving Yves Segers in 2018 de Fuga-Trofee van de Unie der Belgische Componisten.
Hij doceert harmonieorkestdirectie en dirigeertechnieken aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en wordt ook regelmatig uitgenodigd voor master classes en als jurylid tijdens internationale wedstrijden voor orkesten en dirigenten.

Als fluitist verleende Yves zijn medewerking aan diverse orkesten en ensembles waaronder de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, het Symfonieorkest van de Koninklijke Muntschouwburg, het Prometheus Ensemble, het Boeykens Ensemble, Il Novecento, Symphonic Factory, het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen en het Trio Escalda.

Yves Segers (© Adj Kristof Moens)

Korte versie

Yves Segers studeerde gedurende tien jaar aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en behaalde maar liefst vier diploma’s, waaronder drie Masterdiploma’s voor dwarsfluit, harmonieorkestdirectie en symfonische orkestdirectie bij respectievelijk Carlos Bruneel, Norbert Nozy en Silveer Van den Broeck. Tijdens deze studies, volgde hij ook masterclasses bij o.a. Emmanuel Pahud en Patrick Gallois. Yves Segers is laureaat van meerdere wedstrijden.

Vanaf zijn 17de maakt Yves deel uit van het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen en in 2001 wordt hij na auditie, op 22-jarige leeftijd, aangeworven als fluitist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Ondertussen speelt hij ook regelmatig in bekende ensembl

es en orkesten en treedt hij op als solist in binnen- en buitenland.

Sinds maart 2008 staat Yves Segers als chef-dirigent aan het hoofd van de gerenommeerde Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, nadat hij als enige met brio voor alle audities en stages slaagde. Hij heeft tal van prachtige concerten en schitterende opnames op zijn palmares, samen met internationaal bekende solisten en artiesten. Yves dirigeerde reeds vele orkesten, waaronder het Brussels Philharmonic, het Nationaal Orkest van België, Frascati Symphonic, la Banda Municipal de Bilbao, the Staff Band of the Norwegian Armed Forces, de Choral Arts Society van Washington en het Symfonisch Orkest van de Central Military Band van Rusland met wie hij een concert verzorgde in het Kremlin te Moskou. Onder zijn artistieke leiding zijn tal van nieuwe werken van Belgische en buitenlandse componisten gecreëerd. Als erkenning voor het voortdurend promoten en uitvoeren van Belgische muziek, ontving Yves Segers in 2018 de Fuga-Trofee van de Unie der Belgische Componisten.

Hij doceert harmonieorkest-directie en dirigeertechnieken aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en wordt ook regelmatig uitgenodigd voor masterclasses en als jurylid tijdens internationale wedstrijden voor orkesten en dirigenten.