Yves Segers

Yves Segers (© Daniel Orban)

Yves Segers (Temse, 1978) begint op 7-jarige leeftijd aan zijn muzikale opleiding te Sint-Niklaas. Na zijn humaniora, in 1996, studeert hij gedurende tien jaar aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en behaalt er vier diploma’s, waaronder “Master in Music” voor dwarsfluit, Hafabra-directie en symfonische orkestdirectie bij respectievelijk Carlos Bruneel, Norbert Nozy en Silveer Van den Broeck. Tijdens deze studies, volgt hij ook meestercursussen bij o.a. Philippe Boucly, Patrick Gallois,  Emmanuel Pahud, Catherine Ransom en Jonathan Snowden. Zijn opleiding aan het conservatorium omvat cursussen zoals notenleer, muziekgeschiedenis, harmonie, praktische harmonie, orkeststudie, dirigeertechniek, contrapunt, fuga, instrumentenleer en orkestratie.

Yves Segers is als fluitist laureaat van verschillende wedstrijden waaronder Axion Classics (1996) en Tenuto (2000). Verder ontvangt hij in 2001 de beurs van de Artistieke Stichting Horlait-Dapsens voor zijn uitzonderlijke prestaties aan het Brussels conservatorium en in juni 2002 wordt hij geselecteerd voor deelname aan de 2nd Carl Nielsen International Flute Competition in Denemarken.

Op zeventienjarige leeftijd wordt hij lid van het “Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen” waarmee hij diverse opnames en concertreizen (Rusland, Zuid-Afrika, Canada) maakt en meermaals als solist optreedt. In 2001 neemt hij afscheid van dit orkest om zich na audities te verbinden als professioneel fluitist aan de “Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen” en dit tot 2006. Ondertussen speelt hij ook regelmatig in beroemde ensembles en orkesten, waaronder het “Prometheus-ensemble”, het “Symfonieorkest van de Munt”, “Boeykens-ensemble”, “Il Novecento” en werkt hij met dirigenten zoals Antonio Pappano, Kazushi Ono, Lucas Vis, Robert Groslot, Frank Shipway, Muhai Tang, enz. Als solist, maar ook met kamermuziekensembles treedt hij vaak op in binnen- en buitenland.

Yves neemt ondertussen ook het dirigeerstokje op en volgt orkestdirectie bij Norbert Nozy, Lucas Vis, Bart Bouckaert en Silveer Van den Broeck.

In 2006 neemt hij deel aan de audities voor de rekrutering van drie nieuwe chef-dirigenten voor de Koninklijke Muziekkapellen van de Belgische Defensie en slaagt met brio; sinds maart 2008 staat hij als chef-dirigent aan het hoofd van de gerenommeerde “Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen”. Met dit orkest heeft Kapelmeester Yves Segers talrijke concerten en cd-opnames op zijn palmares, samen met internationaal bekende solisten, zoals de pianisten Liebrecht Vanbeckevoort, Jan Michiels, Jean-Claude Vanden Eynden, Eliane Rodrigues en François Glorieux, de violisten Jenny Spanoghe en Lorenzo Gatto, de klarinettisten Walter Boeykens en Eddie Daniels, cellist Thibault Lavrenov en diverse bekende vocale solisten. Yves Segers is al uitgenodigd als gastdirigent bij tal van orkesten en ensembles, waaronder het Brussels Philharmonic, het Nationaal Orkest van België, de Choral Arts Society van Washington, het Symfonisch Orkest van de Central Military Band van Rusland met wie hij een concert verzorgde in het Kremlin te Moskou. Onder zijn artistieke leiding zijn nieuwe werken gecreëerd van o.a. Jacqueline Fontyn, Jan Van Landeghem, Frédéric Devreese, Johan Hoogewijs, Robert Groslot, enz.

Sinds 2013 doceert hij ook aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel.

Francis Pieters